SOS-Stemmer

En blogg med historier fra Kirkens SOS sine ansatte, frivillige og innringere, og andre bidragsytere. Noen av innleggene er anonymiserte, for å skåne forfattere som har skrevet personlige historier. Ønsker du å skrive et innlegg? Ta kontakt på [email protected]

- Når vi våger oss inn i mørket, kan vi få høre om små og store lyspunkt

I dag er årets mørkeste dag, og vi går mot lysere tider. Derfor deler vi her noen av lyspunktene vi har fått høre om i samtaler i krisetjenesten vår.

- ​Jeg vil tenne et lys for deg som aldri har turt å fortelle

En av våre frivillige har her sendt oss et dikt, om å tenne et lys for håpet, for de som aldri har turt å fortelle, og for de som lider alene.

Bli litt bedre kjent med Lasse Heimdal, vår nye generalsekretær!

Lasse Heimdal begynte som generalsekretær 1. oktober 2020. Her forteller han litt om seg selv, hvorfor han ønsker å jobbe i Kirkens SOS, og hvordan han løfter humøret på mørke dager.

Hvordan finne lyspunktene?

I adventskalenderen vår har vi fokus på å finne lyspunkt i mørketiden. Derfor deler vi her et utdrag fra boken vår, om hvordan vi som samtalepartnere kan bidra til å finne noe som er lyst, ved å tåle å snakke om det som er mørkt.

- Minst én ting man gleder seg til hver dag

Først ute i årets adventskalender er Jimmy Westerheim. Her deler han hvordan han kommer seg gjennom tunge dager - hva som er lyspunkt i mørket for ham.

Den første vakta

- Jeg skjønner med en gang at det er alvor. Jeg hører det på stemmen til personen i den andre enden, skriver en frivillig i denne fortellingen om sin første prøvevakt; om usikkerheten, de ulike samtalene, og en nyvunnet selvtillit i rollen som frivillig.

Å finne håp i endeløs motgang

Vi står nå inne i en ny runde med strenge smitteverntiltak. En av våre frivillige reflekterer her over det å holde fast ved håpet, når motgangen tilsynelatende aldri ender.

Trillebåra

En historie fra en frivillig om hvor forunderlig en stemning kan snu, og hvor forløsende det kan være å snakke om noe så hverdagslig som en trillebår.

- Du vil bidra til en bedre hverdag for de som tar kontakt, og du vil faktisk også redde liv

En av våre frivillige forteller her om hvordan det er å være på vakt i Kirkens SOS. Du kan se, høre eller lese hans tanker om å være et medmenneske for de som har det vanskelig.

Ta deg den tiden du trenger

- Har du tid til å snakke med meg, da? spør den som ringer. - Ja, det er akkurat derfor jeg er her, svarer den frivillige.

- Glad fordi jeg har fått muligheten til å hjelpe

Her kan du høre, eller lese, Birgitte sine tanker om å være på vakt ved Kirkens SOS, og hvordan det er å være en samtalepartner for de som har det vanskelig.

- Jeg blir så utrolig klar over at jeg ikke har så mange rundt meg

Sommeren er en tid hvor ensomheten kan kjennes ekstra vond, og hvor mange føler seg utenfor. - Vi føler oss kanskje alene, men vi er mange, vi og, skriver en av våre frivillige her.

Tanker fra en frivillig

I denne lille teksten deler en av våre frivillige sine tanker, etter å ha vært på vakt i Kirkens SOS. - Å gi håp til noen som har det vanskelig gir mening for meg, skriver hun.

- Tenk at jeg kunne fortelle. Tenk at det likevel ikke var min feil

En innringer hadde et så fint møte med en av våre frivillige at han ringte oss for å fortelle om det. Vi fikk lov til å dele en tekst skrevet av den ansatte etter samtalen.

- Kjærlighet er vakkert – ikke skummelt!

I anledning Pride har vi fått lov til å dele noen tilbakemeldinger fra innringere og innskrivere om det å leve som personer som bryter normer for kjønn, seksualitet og seksuell legning. - Kjærlighet er vakkert – ikke skummelt, så la oss forsøke å unngå å få folk til å føle seg utenfor fordi de elsker noen av samme kjønn eller er født i feil kropp, skriver en av dem.

- Det betyr mye for meg og mange at dere sitter der, døgnet rundt, fordi dere vil det selv

Her får du høre - eller lese - en historie fra en som har ringt til oss, og hvordan samtalene med våre frivillige gir ham håp.

Kan du se meg som jeg er?

Her deler vi et dikt skrevet av leder for Kirkens SOS Agder, Asle Bjorvatn, om ønsket om å bli sett som den man er, bak en sliten, grå fasade.

Skal jeg tvinges tilbake til en tilstand som nesten tok livet mitt?

Da beskjeden om de strengeste tiltakene Norge har sett i fredstid kom den 12. mars, var dette det første jeg tenkte på. Skal jeg tvinges tilbake til en tilstand som nesten tok livet mitt, og som jeg har jobbet så hardt, i så mange år, for å komme meg ut av?

- Vi trengs mer enn hva jeg noensinne har opplevd i mine år som frivillig

To frivillige deler her tanker om hvordan de opplever å være «på koronavakt». - De som hadde det vanskelig fra før har det ikke noe lettere nå, og vi trengs mer enn hva jeg noensinne har opplevd i mine år som frivillig, sier en av våre frivillige på chat.

Mitt meningsfylte hjemmekontor

Verden er satt på pause. Nå er det ekstra viktig å ha et sted - en livslinje å holde fast i. En å prate med når ting er vanskelige og utrygge. Kirkens SOS er for mange denne livslinjen - nå fra mer enn 100 hjemmekontorer i hele Norge.