Velkommen til høstens kanskje viktigste samtale!

Prosalong* Selvmord i media og skjønnlitteraturen. I forbindelse med Verdensdagen for selvmordsforebygging er vi med og arrangerer en viktig samtale på Litteraturhuset i Skien onsdag 13.september kl 19.00. Svein Øverland og Eivind Normann Eide i samtale med Gina Winje.

Journalister må behandle selvmord med stor forsiktighet. Men at mediene som regel unngår omtale av selvmord, kan virke mot sin hensikt. Ansvarlig omtale øker kunnskapen, og bidrar til at selvmordskandidater søker hjelp, er ekspertene enige om.
I skjønnlitteraturen forholder det seg annerledes. På sett og vis kan vi si at litteraturen tar over der journalistikken må bremse opp. Kanskje derfor er det så mange forfattere som graver i det dramatiske motivet.

Litterære beskrivelser av selvmord får fram at det er svært sammensatte grunner til at noen velger å ta sitt eget liv. I offentligheten er det altså en klar og fornuftig arbeidsdeling mellom journalistikk og kunst. Eller rettere sagt: Tabuemnene finner veien inn i friere former. Noen av de skjønnlitterære forfatterne her til lands som har skrevet om selvmord de siste årene, er Lars Saabye Christensen (Magnet), Birger Emanuelsen (Historien om et godt menneske), Merethe Lindstrøm (Fra vinterarkivene) og mange flere.
Psykolog Eivind Normann-Eide har skrevet boken Skjønnlitterære selvmord, der han reiser følgende spørsmål: Kan skjønnlitteraturen hjelpe oss å se faresignalene hos personer med selvmordstanker? Finnes det måter å hindre selvmord på? I denne samtalen møter han psykolog Svein Øverland som er kjent for å gi av seg selv, på scenen og i terapirommet. Han lever daglig i spennet mellom å formidle psykologi til ungdom og å være terapeut på en sikkerhetsavdeling

Samtalen denne kvelden på Litteraturhuset i Skien vil dreie seg om alt dette, om å kjenne igjen faresignaler forbundet med selvmord og generelt om forebygging av selvmord.

Samtaleleder er Gina Winje.

Samtalen arrangeres i forbindelse med markeringen av Verdensdagen for selvmordsforebygging den 10. september og er et samarbeid med Livskrisehjelpen i Skien kommune, Kirkens SOS Telemark, Fri Telemark, Norske kvinners sanitetsforening/Veiledningssenter for pårørende og LEVE - Landsforeningen for etterlatte ved selvmord.

Arrangementet er alkoholfritt.
Gratis inngang.
Peer Gynt-salen. Dørene åpnes kl. 18.30.

*Prosalonger er litterære kvelder der Litteraturhuset i Skien med støtte fra Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening setter søkelyset på aktuelle bøker eller trender i sakprosasjangeren.
---

Eivind Normann-Eide er spesialist i klinisk psykologi og har i mange år jobbet med vurdering av selvmordsrisiko, både innen akuttpsykiatrien, ved Psykiatrisk legevakt i Oslo, og ved Seksjon for personlighetspsykiatri (OUS), hvor han i dag jobber som terapeut og forsker. Normann-Eide har publisert vitenskapelige artikler, og skrevet om kultur og litteratur for ulike tidsskrifter og aviser.

Svein Øverland er utdannet psykolog fra Universitetet i Bergen fra 1997 og spesialist i klinisk psykologi fra 2005 med fordypning i psykoterapi med barn og ungdom og i familieterapi. Han har arbeidserfaring fra blant annet BUP, barnevern, sengepost i psykisk helsevern for barn og unge, helsestasjon for unge, sikkerhets- og fengelspsykiatri – og har privat praksis i Trondheim
Øverland har utgitt boka Selvskading – en praktisk tilnærming (2006) og publisert en rekke artikler i bøker og tidsskrifter I dag arbeider han ved den nasjonale Sentral Fagenhet for tvungen omsorg på avdeling Brøset ved St. Olavs hospital, Trondheim