Trenger du noen å snakke med?

Noen råd om hvordan å ta vare på sin psykiske helse nå

Isolasjon og bekymring kan være veldig psykisk belastende for oss alle. Her gir vi noen råd om hvordan vi kan passe på vår psykiske helse nå, for eksempel å holde på rutiner, gjøre hyggelige aktiviteter og opprettholde sosial kontakt.
Publisert: 26. mars 2020.
Noe som kan gjøre hverdagen lettere nå er å gjøre aktiviteter som gir glede, om det er lesing, puslespill, eller kanskje strikking. Foto: Imani (Unsplash)

Regjeringen har satt i verk mange inngripende tiltak for å redusere koronasmitten. Tiltak som snur hverdagen på hodet for de fleste av oss. Og disse tiltakene kan fort bli utfordrende for vår psykiske helse. Her har vi derfor satt sammen noen råd, som er inspirert av denne utgivelsen fra World Health Organisation, samt psykolog Arnhild Lauveng.

  1. Følg vanlige rutiner i størst mulig grad. Stå opp til omtrent samme tid, kle på deg, innta regelmessige måltider og legg deg til normal tid.
  2. Ha en plan for dagen. Gjør noe nyttig, som husarbeid eller håndarbeid, og noe hyggelig hver dag, som å lese bok, se en episode av en tv-serie, eller strikke. Kanskje er det nå mulig å sette i gang med noe du alltid har hatt lyst til å gjøre, men ikke hadde tid til før?
  3. Sørg for å få frisk luft – og se at det er en verden der ute. Så lenge en holder et par meters avstand fra de andre ute er det fritt frem å bevege seg rundt i parker, skog og mark.
  4. Ha realistiske mål og ikke sammenlign deg med andre. For de fleste handler dette om en tid man må komme seg gjennom, og det vil kanskje oppleves tyngre for noen enn andre.
  5. Sosial kontakt er veldig viktig i denne tiden. Selv om vi ikke kan møtes kan man fremdeles ringe, sende sms, og ha videomøter. Det blir selvfølgelig ikke helt det samme som å møtes fysisk, men det å se et ansikt på en skjerm og høre en vennlig stemme, kan likevel gjøre stor forskjell nå.
  6. Hold deg oppdatert - til en viss grad. Tenk over hvilke kilder du henter informasjon fra. Bruk myndighetenes sider, ikke sosiale medier, og prøv gjerne også å begrens hvor mye informasjon du utsetter deg selv for, om du føler at du blir overveldet.
  7. Be om støtte. Om du kjenner at hverdagen sklir ut og du ikke klarer å ha en plan eller følge denne – be om hjelp. Ring familie, venner, behandler eller hjelpetjenester. Dette er en helt unik situasjon de fleste av oss aldri har opplevd før, og det føles rart og skummelt for mange av oss. Føler vi at vi trenger hjelp, er det ingen skam i å be om det. Vi må holde ut dette en stund, og vi klarer det så mye bedre sammen.

Kirkens SOS er her alltid, også nå, på telefon, melding og chat.