Trenger du noen å snakke med?

Kronprinsessen og Oslos ordfører på besøk

Kronprinsesse Mette-Marit og Oslos ordfører Anne Lindboe besøkte Kirkens SOS
Publisert: 31. januar 2024.

Tirsdag kveld fikk Kirkens SOS besøk av H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit og Oslos ordfører Anne Lindboe på senteret i Oslo. Dette var det første besøket etter Kronprinsessen ble beskytter for Kirkens SOS i 2023.

- Kronprinsessens og ordførerens besøk er en viktig anerkjennelse av vårt arbeid og ikke minst til våre over 1 000 frivillige som døgnet rundt gir av sin tid for være til stede for mennesker som kjenner på livets utfordringer, sier generalsekretær Lasse Heimdal i Kirkens SOS.

Kronprinsesse Mette-Marit og ordfører Anne Lindboe tok seg god tid til samtaler med frivillige på vakt, og fikk et godt innblikk i hvordan de frivillige møter mennesker i krise, hvordan de opplever å være frivillige og om betydningen av å være frivillige medmennesker for andre.

I 50 år har Kirkens SOS tilbudt samtaler til alle som trenger et medmenneske å snakke med når livet er vanskelig. Døgnet rundt og hele året er våre frivillige på vakt for å svare på henvendelser på telefon, chat og SOS-meldinger. Det tar i snitt under to minutter mellom hver innkommen samtale, og hvert 19 minutt har de frivillige samtaler med mennesker med selvmordstanker.

- Jeg er så imponert over den jobben dere gjør. At dere er et lys i mørket for alle de som sliter, som strever, og som føler på utenforskap, sa ordfører Anne Lindboe under besøket.

I sin hilsen til frivillige i anledning Kirkens SOS kommende 50-årsjubileum, skriver Kronprinsessen:

– Dere møter mennesker med profesjonalitet, tålmodighet og varme – hele døgnet. I Kirkens SOS tar dere bredden av menneskelivet på alvor. Dere formidler håp – og det viktigste budskapet: Du er ikke alene.

Her kan du lese Kongehusets artikkel fra besøket: Besøkte Kirkens SOS

Fakta om Kirkens SOS

Kirkens SOS er landets største døgnåpne krisetjeneste på telefon og internett bemannet av frivillige medarbeidere. I 50 år har vi tilbudt samtaler til alle som trenger et medmenneske å snakke med når livet er vanskelig. Døgnet rundt og hele året er det frivillige på vakt for å svare på henvendelser på telefon, chat og SOS-meldinger. I snitt besvarer Kirkens SOS rundt 450 henvendelser i døgnet.

  • Etablert i 1974
  • Generalsekretær Lasse Heimdal
  • Rundt 1 100 frivillige medarbeidere fordelt på 11 senter
  • I 2023 besvarte Kirkens SOS 160 405 henvendelser på chat, telefon og SOS-melding
  • Det tar i underkant av 2 minutter mellom hver gang noen tar kontakt med Kirkens SOS
  • Hvert 19. minutt har vi samtale med mennesker med selvmordstanker
  • Vi kontakter AMK (Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral) i snitt 1,5 ganger per døgn grunnet akutt selvmordsfare
  • I 2022 var det 610 selvmord i Norge (tallene for 2023 er ikke publisert)

Til Om Kirkens SOSH.K.H. ønskes velkommen til Kirkens SOS. Generalsekretær Lasse Heimdal i bakgrunnen. Foto: Erik M. Sundt/Kirkens SOS
Kronprinsesse Mette-Marit fikk tok seg god tid sammen vår frivillige Charlotte. Foto: Erik M. Sundt/Kirkens SOS
Kronprinsesse Mette-Marit og ordfører Anne Lindboe i samtale med våre frivillige Charlotte og Andreas. Foto: Erik M. Sundt/Kirkens SOS
Kronprinsesse Mette-Marit hilser på frivillige som er ferdige med dagen vakt. Foto: Erik M. Sundt/Kirkens SOS
Oslos ordfører Anne Lindboe (t.h.) sammen med Turid Gjerde Spilling, leder for Kirkens SOS i Oslo. Foto: Erik M. Sundt/Kirkens SOS
Stemningsbilde fra stillerommet. Foto: Erik M. Sundt/Kirkens SOS