- Kjærlighet er vakkert – ikke skummelt!

I anledning Pride har vi fått lov til å dele noen tilbakemeldinger fra innringere og innskrivere om det å leve som personer som bryter normer for kjønn, seksualitet og seksuell legning. - Kjærlighet er vakkert – ikke skummelt, så la oss forsøke å unngå å få folk til å føle seg utenfor fordi de elsker noen av samme kjønn eller er født i feil kropp, skriver en av dem.
Publisert: 26. juni 2020.
Tilbakemeldingene fra innringerne og innskriverne her handler om å snakke om legning, åpne sinn og kjærlighet. Foto: Ussama Azam (Unsplash)

Jeg har aldri sagt til noen før at jeg er lesbisk. Jeg har ikke turt å si det høyt verken til venner eller familie, for jeg kjenner meg ganske sikker på at de ikke kommer til å ta det så bra. Nå har jeg fortalt det til dere to ganger – til to forskjellige mennesker, og begge gangene ble jeg møtt med varme og glede. Det gjorde godt.

Men det var også godt å møte noen som tok frykten min for hva som kan komme til å skje på alvor… Det er ikke så lett som mange tydeligvis tror!

- Innringer til SOS-telefon


Trodde det var bare for kristne, men heldigvis sa Helsesista’ at alle kunne chatte hos dere. Jeg chatta med en sykt hyggelig mann, som jeg lurer litt på om kanskje var homo selv? Han stilte så riktige spørsmål, som om han hadde tenkt på de samme tankene som jeg. Det er ikke det at det alt er lettere nå, men det hjalp skikkelig å snakke. Mindre håpløst.

Det er fortsatt vanskelig at ingen av de jeg har fortalt at jeg er homo har fiksa det – men jeg har liksom litt mer tanker frem. At kanskje blir det bedre etter hvert, og dersom det ikke skjer, så finnes det andre der ute i verden som vil like meg … Som en slags regnbue-familie der ute :)

- Innskriver på SOS-chat


Jeg er en voksen mann nå. Jeg er gift med en nydelig kvinne, som er min beste venn. Men hun har aldri vært noe annet enn en venn egentlig. Den gang jeg vokste opp var det enten eller. Enten et liv som singel eller å gifte seg med en av motsatt kjønn. Jeg elsker en annen mann. Han elsker meg også. Dere er de eneste som vet det, for noen ting er bare mulig å snakke med noen om dersom det er helt anonymt.

Jeg er lykkelig for at de som vokser opp i dag stort sett kan elske hvem de vil. Og beundrer de som var modige nok til å stå i kampene. Jeg så hvor mye det kostet.

- Innskriver på SOS-chat


Jeg har snakket med dere mange ganger for å øve meg på hvordan jeg skulle fortelle familien min og vennene mine at jeg er skeiv… Det hjalp meg til å bli tryggere og mer stolt av meg selv. Nå har jeg fortalt det, og det gikk superfint! Jeg er så glad for at jeg turte å si det, og nå skjønner jeg ikke helt hvorfor jeg var så nervøs i det hele. Jeg er glad for meg og håper at andre som skal komme ut får en så godt opplevelse også.

- Innskriver på SOS-melding


De aller fleste dager i året føler jeg meg annerledes, rar og utenfor. Men under Pride føler jeg meg som en av mange, som del av et unikt og fargerikt fellesskap som rommer hele meg. Pride, og spesielt paraden er utrolig vikitg for meg! Da trenger jeg ikke anonymiteten jeg trenger fra dere resten av året, for den dagen tåler alle meg – akkurat som jeg er ! Jeg skulle ønske samfunnet var like romslig hele året…

- Innringer til SOS-telefon


Min beste venn finnes ikke mer. Han hadde det unødvendig vanskelig i mange år, før han gikk ut av tiden. Hadde han blitt møtt med andre holdninger, åpne sinn og kjærlighet tror jeg han fortsatt ville vært i live.

Jeg snakka med en frivillig hos dere i går, og vi ble enige om at verden ville vært et langt bedre sted om vi alle forsøkte å være mer nysgjerrige enn redde i møte med det vi opplever som ukjent. Skyv fordommene til side, still heller åpne spørsmål enn å komme med antagelser, og snakk godt om hverandre…

Kjærlighet er vakkert – ikke skummelt, så la oss forsøke å unngå å få folk til å føle seg utenfor fordi de elsker noen av samme kjønn eller er født i feil kropp? Vår konklusjon etter samtalen var at vi skal elske litt mer og frykte litt mindre!

- Innskriver på SOS-melding

Flere SOS-stemmer

- Det betyr mye for meg og mange at dere sitter der, døgnet rundt, fordi dere vil det selv

Her får du høre - eller lese - en historie fra en som har ringt til oss, og hvordan samtalene med våre frivillige gir ham håp.

Kan du se meg som jeg er?

Her deler vi et dikt skrevet av leder for Kirkens SOS Agder, Asle Bjorvatn, om ønsket om å bli sett som den man er, bak en sliten, grå fasade.